ŞEKER PANCARI YALANCI SARILIĞI
HASTALIK BELİRTİLERİ
Şeker pancarı yalancı sarılığı, önemli bir sera hıyarı ve kavun hastalığıdır. Bu virüs önceden hıyar sarılığı ya da miskkavunu sarılığı olarak biliniyordu. Belirtiler önce yaşlı yapraklarda sarı lekeler olarak başlar ve damarlar yeşil kalırken, damarlar arasında sarı lekeli yüksek alanlara dönüşür. Yüksek alanlar sonradan birleşerek büyük kalın alanlar oluşturur ve bunlar da kırılganlaşarak dökülür. Hastalık ilerledikçe, daha genç yapraklarda da belirtiler gelişmeye başlar ama meyveler enfekte olmaz. Erken safhada enfekte olan bitkiler bodurlaşabilir ve daha az meyve verebilir. Şeker pancarı yalancı sarılığının belirtileri, beslenme eksiklikleri (örn. magnezyum), zararlı böcek beslenmesi, kötü yetişme koşulları ve erken yaşlanma belirtileri ile karıştırılabilir.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Sera beyazsineği, yarı kalıcı bir şekilde Şeker pancarı yalancı sarılığı virüsünü kapıp bulaştırabilir. Enfeksiyondan iki ila dört hafta sonra belirtiler gelişmeye başlar. Virüs tohum kaynaklı değildir ya da mekanik olarak bulaşmaz. Hastalık gelişimi için yüksek ışık yoğunluğu gereklidir. Virüsün ürün ve yabani türlerden oluşan geniş bir konukçu yelpazesi bulunur. Hıyar, miskkavunu (kantalup) ve kabağın yanı sıra, BPYV ayrıca çoğu süs bitkisini ve marul, hindiba, havuç, ıspanak ve şeker pancarı gibi diğer sebze ürünlerini de enfekte eder.
Mücadele Yöntemleri Nelerdir ?
MMS Plus Kullanımı:
1 litre 2500 ppm MMS Plus 100 litre su ile karıştırlarak her türlü sebze,meyve ve süs bitkisine püskürtülür. Her türlü bitki hastalığına sebep olan bakteri, virüs ve mantarlar yok eder.