BAKTERİYEL SOLGUNLUK
HASTALIK BELİRTİLERİ
Bu hastalığın hıyar ve kavun üzerinde şiddetli etkileri görülür ama kabak ve karpuza daha az zarar verir. Belirtiler, tek tek filizlerle sınırlı ya da bütün bitkiyi etkisi altına alan solgunlukla başlar. Bitkiler büyümenin her aşamasında solabilir ama solma genellikle hızlı büyüme dönemlerinde en şiddetli olur. Enfekteli yaprakların kenarlarında sararma ve nekroz görülür. Zamanla bütün bitki nekrotik olur ve ölür. Bu hastalığı tarlada tespit etmek için yapılabilecek bir işlem, belirtileri gösteren bir gövdede bir kesik açıp, uçları birleştirerek yavaşça parçaları ayırmaktır. Enfekteli bitkilerde vasküler dokulardaki bakteriler, iki parça arasında iplik gibi uzayarak birbirine yapışır.
HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI
Erwinia tracheiphila hıyar böcekleri tarafından bulaştırılır. Çevresel koşulların hastalığın ortaya çıkıp yayılmasındaki etkisi azdır ancak belirtilerin ortaya çıkmasını etkileyebilir. Bakteriler kuru bitki kalıntılarında uzun süre yaşayamaz ve tipik olarak ürün atıklarında bir sezondan diğerine geçişte hayatta kalamaz. Yabancı otlar ve kendiliğinden yetişen kabakgiller alternatif konukçu rolü görür ve ürün ekimleri arasında hayatta kalmayı kolaylaştırır.
NASIL MÜCADELE EDİLMELİDİR ?
MMS Plus Kullanımı:
1 litre 2500 ppm MMS Plus 100 litre su ile karıştırlarak her türlü sebze,meyve ve süs bitkisine püskürtülür. Her türlü bitki hastalığına sebep olan bakteri, virüs ve mantarlar yok eder.