BAKTERİYEL YAPRAK LEKESİ

HASTALIK BELİRTİLERİ

Hastalık başlıca karnabaharda görülse de, brokoli, lahana, brüksel lahanası ve şalgamda da görülebilir. Hastalık belirtileri, yapraklarda küçük, ıslak lekeler olarak başlar. Daha sonra bu lekeler, yarı saydam halkalar halinde koyu kahverengi veya mor bir renk alır. Tek tek görülen lekeler hafif çöküntülüdür ve çapı 3 mm’ye kadar ulaşabilir. Genellikle bu lekeler birleşerek düzensiz açılı bir leke oluşturarak, yaprağa buruşuk, pörsümüş bir görünüm verir. Ağır enfekteli bitkilerde yapraklar sarararak dökülebilir. Bakteri karnabahar başlarında küçük, gri ile kahverengi arası lekelere neden olur ve hem yüzey dokularını hem de alt dokuları etkileyebilir. Kökler, gövde ve tohum kapsüllerinde de bakteriyel yaprak lekesi belirtileri görülebilir.

HASTALIĞIN GELİŞME KOŞULLARI

Bakteri, toprakta ve bitki artıkları üzerinde en az bir yıl canlılığını koruyabilir. Organizma, tohumla da taşınabilir. Sıçrayan yağmur veya sulama suyu ile yayılır. Böcekler de hastalığı yayabilir. Bakteriyel yaprak lekesi, serin ve yağışlı havalarda ağır seyreder.

NASIL MÜCADELE EDİLMELİDİR ?

MMS Plus Kullanımı:

1 litre 2500 ppm MMS Plus 100 litre su ile karıştırlarak her türlü sebze,meyve ve süs bitkisine püskürtülür. Her türlü bitki hastalığına sebep olan bakteri, virüs ve mantarlar yok eder.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir