Organik Tarım
Organik Tarım Nedir Nasıl Olmalıdır?
Tarımsal üretimde kullanılan kimyasal maddelerin olumsuz etkileri, toplum sağlığı üzerindeki zararları kendini hissettirmeye başlamıştır. Tüm bu kimyasal maddelerin mümkün olduğu kadar az kullanılması ve bu kimyasalların yerini tutan organik gübre ve biyolojik savaş yöntemlerini kullanmaya yönelik Ekolojik Tarım geliştirilmektedir. Organik tarım, çevreyle ilgili sistemde yapılan hatalar sonucu doğal dengeyi yeniden eskiye çevirmeye yarayan bir uygulamadır.
Yani insanlara çevreye dost üretim sistemi barındıran, kimyasal maddelerin kullanımını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen bir üretim şeklidir. Organik tarımda amaçlanan bitkilerin gücünü arttırmak, toprağı tehlikeli maddelerden korumak ve daha kullanışlı hale getirmektir.
- Tohum; Genetik yapısı değiştirilmemiş, DNA’sına müdahale edilmemiş, radyasyon ile müdahale görmemiş özellikte ve organik tarımın hükümlerine uygun olmalıdır.
- Fide; Organik tohum ve ana bitkiden üretilmiş, kimyasal beslenme ve büyüme maddeleri kullanılmamış, toprak yapısına ve iklim koşullarına uygun olmalıdır.
- Fidan ve ağaç; Organik olarak elde edilmiş, beslenme ve büyüme evresinde kimyasal madde kullanılmamış, hormon kullanılmamış olmamalıdır.
Tüm bu ürünlerin Organik Tarım Yönetmeliği hükümlerine uyması gerekmektedir. Kullanılacak olan tüm tohum, fidan, fide, ağaç gibi çoğalma ürünlerinin organik tarım metoduyla geliştirilmiş olması gerekmektedir. Organik tarımda kesinlikle GDO’lu çoğaltım ürünleri kullanılamaz.
Organik Tarımın Önemi Nedir?
Organik Tarımın Önemi Nedir?Organik tarımın önemi; çevreyle ilgili sistemde yapılan hatalar sonucu değişen doğal dengeyi tekrar kurmayı amaçlayan, insan ve çevreye daha kaliteli bir yaşam alanı sağlamak amacıyla yapılan, kimyasal ilaçlarla toplumu zehirlemeden, doğal ürünler yetiştirmektir. Günümüzde kullanılan GDO gibi kimyasal maddeler insanlara uzun vadede ciddi zararlar vermektedir.
Organik Tarımın Faydaları Nelerdir?
- Organik ürünlerin tadı normal tarımla yetiştirilen ürünlere göre fark edilir derecede güzeldir. İyi korunmuş toprak sağlıklı ürünler verdiğinden daha lezzetli olurlar.
- Organik ürünlerin sertifikalı olmaları ürünlerin garantili olduğu anlamına gelir.
- Organik üretim sağlık problemlerini azaltır. Yapılan birçok bilimsel araştırmada kullanılan kimyasalların insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkisi olduğunu kanıtlanmıştır.
- Organik tarım insan sağlığı kadar toprağı da korur. Uygun toprak işleme metotları ile toprak korunmuş olur ve kimyasal maddeler yerine doğal maddeler kullanılarak toprak verimliliği artırılır.
- Organik tarım su kaynaklarını korur. Tüm canlılar için hayati önem taşıyan su kaynaklarını korumak organik tarımın en önemli ilkelerinden biridir.
- Organik tarım kırsal nüfusu korur ve iş olanağı sağlar. Organik ürün yetiştiren çiftçiler sağlıklı ürünler yetiştirerek bizlere ulaştırırlar.
- Organik tarım var olan çeşitliliğin korunması, yok olmakta olan birçok tohumları koruyarak onları çoğaltmak için çalışır.
- Organik tarımda insan ve çevre sağlığının yanı sıra hayvan sağlığına da önem verilmektedir.